×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dakpanplaten als dakbedekking: Voordelen? En hoe plaatsen?

Op zoek naar een lichte dakbedekking die op elke type gebouw geplaatst kan worden, en die er toch netjes uitziet? Dan zijn dakpanplaten zeker een goede keuze. Dakpanplaten kunnen zowel op particuliere als industriële gebouwen aangebracht worden, en bieden heel wat interessante voordelen.

Wat zijn de voordelen van dakpanplaten precies? Hoe worden ze geplaatst? En hoeveel kosten dakpanplaten?

In dit artikel:

Wat zijn dakpanplaten?

dakpanplaten © Shutterstock - Een nieuw dak wordt bedekt met dakpanplaten

Dakpanplaten zijn heel lichte dakplaten uit aluminium of staal, die het uitzicht hebben van dakpannen. Ze worden prefab gemaakt in de fabriek, en kunnen op het moment van de plaatsing snel gemonteerd worden. In tegenstelling tot bij klassieke dakpannen verloopt de plaatsing van dakpanplaten dus veel vlotter, waardoor de installatiekosten veel gunstiger zullen zijn.

Dakplaten uit aluminium of staal worden omwille van hun lage prijs en industriële uitstraling vaak gekozen voor bedrijfspanden. Maar omdat dakpanplaten de look hebben van een klassiek dak met dakpannen, zijn ze ook heel populair voor particuliere woningen.

Dakpanplaten kunnen gekozen worden voor zowel nieuwe daken als renovatieprojecten. In het geval van een renovatie worden de dakpanplaten vaak gemonteerd als overzetdak.

Ontdek hier hoe je te werk gaat bij het plaatsen van een overzetdak.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten


dakpanplaten plaatsen © Shutterstock - Dakpanplaten zijn licht, en hierdoor ook makkelijk te plaatsen

Soorten dakpanplaten

soorten dakpanplaten © Shutterstock - Je hebt de keuze uit verschillende soorten dakpanplaten

Dakpanplaten hebben dus de looks van klassieke dakpannen, maar het materiaal waaruit de dakplaten zijn opgebouwd, kan verschillen.

Een eerste soort dakpanplaten zijn de aluminium dakpanplaten. Deze platen zijn iets duurder, maar hebben een lichter gewicht. Daarom zijn ze ook iets makkelijker te plaatsen. Aluminium dakpanplaten zijn bovendien onderhoudsvrij en goed bestand tegen corrosie.

Een tweede soort dakpanplaten zijn de stalen dakpanplaten. Deze dakpanplaten zijn minder goed bestand tegen corrosie. Daarom moeten ze steeds op voorhand worden behandeld met een coating van kunststofhars, zoals bv. polyesterhars. Dakpanplaten uit staal gaan wel minder snel uitzetten en inkrimpen onder invloed van temperatuurverschillen, iets wat bij aluminium dakpanplaten wel eens voorkomt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van dakpanplaten

Dakpanplaten bieden enkele interessante voordelen. Maar er zijn ook enkele minpuntjes. Dit is een overzicht van de voornaamste voordelen en nadelen.

Voordelen van dakpanplaten

dakpanplaten plaatsen © Shutterstock - Eén van de grote voordelen van dakpanplaten is hun lichte gewicht

+ Dakpanplaten zijn heel licht van gewicht. Dit bevordert niet alleen de plaatsing, het is ook gunstig voor je dakconstructie. Hoe lichter het gewicht van de dakbedekking, hoe minder balast voor de dakconstructie.

+ Doordat dakpanplaten snel geplaatst kunnen worden, zijn de plaatsingskosten per vierkante meter vrij laag.

+ Dakpanplaten kunnen worden geplaatst bij zowel nieuwbouwwoningen als renovatieprojecten.

+ Esthetisch gezien is er bijna geen verschil te merken tussen een dak met dakpanplaten en een dak met traditionele dakpannen.

+ Dakpanplaten hebben weliswaar een minder lange levensduur dan gewone dakpannen, ze kunnen toch makkelijk 30 tot zelfs 50 jaar meegaan.

+ Dakpanplaten zijn te verkrijgen in verschillende lengtes en breedtes. Bovendien is het mogelijk om de platen op maat te bestellen indien gewenst.

Nadelen van dakpanplaten

Dakpanplaten kunnen soms voor geluidsoverlast zorgen. Zeker wanneer het regent of hagelt, kan dat binnenshuis goed hoorbaar zijn. Je kan dit vermijden door te kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten. Ook de dakpanplaten plaatsen als overzetdak kan een oplossing zijn, omdat het oude dak dan dienst doet als geluidsbuffer.

Een dak met dakpanplaten is over het algemeen minder geventileerd dan een dak met traditionele dakpannen. Het gebrek aan ventilatie verhoogt het risico op condensvorming. Je kan dit voorkomen door een anticondensfolie aan de onderkant van de dakplaten aan te brengen.

dakpanplaten plaatsen © Shutterstock - Dakpanplaten zijn te verkrijgen in verschillende afwerkingen en kleuren

Welke kleuren en afwerkingen zijn verkrijgbaar?

Dakpanplaten zijn te verkrijgen in verschillende afwerkingen en kleuren.

Qua afwerking kan je kiezen tussen een matte en een glanzende uitvoering. Dakpanplaten kunnen glad worden afgewerkt, waardoor ze de looks krijgen van traditionele dakpannen. Maar je kan ook kiezen voor een afwerking op basis van steengranulaten. Hierdoor krijgen de dakplaten de looks van shingles of roofing.

Dakpanplaten zijn ook te verkrijgen in verschillende kleuren, al zijn er natuurlijk kleuren die vaker gekozen worden dan andere. Veel gekozen kleuren zijn terracotta, zwart en antraciet.

dak met dakpanplaten © Shutterstock - Dakpanplaten zijn licht, en daardoor heel makkelijk te plaatsen

Hoe worden dakpanplaten geplaatst?

Dakpanplaten hebben als voordeel dat ze heel licht zijn, en dus makkelijk te plaatsen. Maar hoe verloopt de montage van dakpanplaten juist?

De platen worden bevestigd op de panlatten met speciale schroeven. Vaak wordt gekozen voor schroeven in dezelfde kleur als de platen, zodat ze niet opvallen.

In het geval van een overzetdak, waarbij een nieuw dak als het ware bovenop het bestaande dak wordt geplaatst, zal men op de bestaande dakbedekking eerst nieuwe panlatten aanbrengen. De dakpanplaten worden dan op deze nieuwe panlatten bevestigd.

dakpanplaten installeren © Shutterstock - Dakpanplaten worden op de panlatten bevestigd met speciale schroeven in dezelfde kleur

Na het aanbrengen van de dakpanplaten wordt het nieuwe dak verder afgewerkt met nokstukken, windveren en dakdoorvoeren. Vaak wordt gekozen voor materialen uit hetzelfde materiaal als de dakpanplaten, zodat alles één mooi geheel vormt.

Bij het plaatsen van dakpanplaten zijn er een aantal aandachtspunten. Zo moet je problemen met condensvorming zoveel mogelijk vermijden. Plaats daarom zeker een onderdakfolie onder de nieuwe dakbedekking. Zeker bij een geïsoleerd dak is dit heel belangrijk om het isolerend vermogen van je isolatiemateriaal niet te ondermijnen.

Een ander aandachtspunt is de hellingsgraad van het dak. Deze moet minimaal 7° zijn.

Tot slot is uiteraard ook een correcte plaatsing heel belangrijk. Begin met de platen onderaan, en werk zo naar boven. Het is belangrijk dat je de onderste rij platen mooi recht plaatst, zodat ook de bovenliggende platen recht komen te liggen.

Wat is de prijs van dakpanplaten?

De prijs voor het laten bedekken van je dak met dakpanplaten hangt uiteraard af van de totale oppervlakte van je dak. Maar daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die een rol spelen in de prijsbepaling.

Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen gewone dakpanplaten en geïsoleerde dakpanplaten. Bij deze laatste bevindt er zich een isolatielaag tussen twee metalen bekledingen. Geïsoleerde dakpanplaten zijn interessant, omdat ze dakbedekking en isolatielaag combineren. Dit versnelt de montagetijd.

Voor gewone dakpanplaten mag je rekenen op een prijs die schommelt tussen de 40 en de 60 euro per m². Voor geïsoleerde dakpanplaten beginnen de prijzen vanaf zo’n 50 euro per m². Alle vermelde prijzen zijn inclusief BTW en plaatsing.

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Het plaatsen van dakpanplaten laat je best over aan een ervaren specialist. Die hoef je zelf niet te zoeken, dat doen wij voor jou. Vul onderstaand formulier in, en ontvang snel meerdere offertes op maat van ervaren dakdekkers in jouw buurt. Vergelijk hun prijzen, en sluit zo steeds de beste deal.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes