×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dakisolatie plaatsen: Verschillende methodes, premies en prijs

Wie energie wil besparen, die komt automatisch uit bij dakisolatie. Je dak isoleren is één van de eerste dingen die je moet doen indien je je energiefactuur wil verlagen. Want vooraleer je je geld geeft aan een dure verwarmingsketel, moet je er eerst voor zorgen dat warmte in je woning blijft.

Zo’n 35% van de warmte die je genereert, ontsnapt uit de woning via het dak. Hoog tijd dus om je dak grondig te isoleren. Maar hoe ga je juist te werk? Welke materialen gebruik je? Hoeveel kost het, en krijg je er ook premies voor?

In dit artikel:

Soorten isolatiematerialen

Wie z’n dak wil isoleren, die heeft de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Deze kunnen allemaal onderverdeeld worden in verschillende groepen. De meest populaire soorten zijn de kunststof isolatiematerialen, en de isolatiematerialen op basis van minerale wollen


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten


dakisolatie © Shutterstock - Dakisolatie plaatsen helpt je besparen op je energiekosten

Kunststof isolatiematerialen

Kunststof isolatiematerialen zijn isolatiematerialen die gemaakt zijn op basis van petrochemische grondstoffen, zoals aardolie. In deze groep vinden we populaire isolatiematerialen, zoals PIR, PUR en resol.

EPS

EPS staat voluit voor geëxpandeerd polystyreen, en is in de volksmond beter bekend als piepschuim. Het heeft geen al te hoog isolatievermogen in vergelijking met andere kunststof isolatiematerialen. Qua isolatievermogen is het te vergelijken met glaswol of rotswol.

EPS heeft als voordelen dat het licht is, en makkelijk op maat te versnijden is. Nadeel is z’n milieuonvriendelijke karakter, aangezien het niet biologisch afbreekbaar is. Het kan wel makkelijk gerecycleerd worden.

XPS

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen, en is vrij vergelijkbaar met EPS. Het voordeel ten opzichte van EPS is wel dat het over het algemeen een lagere lambda-waarde heeft, en dus beter isoleert.

Net als EPS is ook XPS een vrij licht isolatiemateriaal, dat makkelijk te versnijden en te plaatsen is. Nadeel is dat XPS een vrij brandonveilig materiaal is.

PUR

PUR staat voor polyurethaan, en wordt eveneens gemaakt op basis van aardolie. PUR isolatieplaten zijn vrij hard en hebben een hoge drukweerstand. Dit maakt hen ideaal voor vloerisolatie, maar ze kunnen dus ook worden gebruikt voor dakisolatie, bijvoorbeeld om de zoldervloer te isoleren.

Naast hun hoge drukweerstand hebben ze ook als voordeel dat ze een lage lambda-waarde hebben, en dus zeer goed thermisch isolerend zijn, zeker in vergelijking met XPS en EPS.

PIR

PIR staat voluit voor polyisocyanuraat, en is één van de populairste isolatiematerialen in ons land. Het is eigenlijk een verbeterde versie van PUR, aangezien het een beter isolatievermogen heeft in vergelijking met PUR.

PIR heeft daarnaast als voordelen dat het makkelijk op maat te versnijden is, en dat er een groot aanbod van is op de markt. Je kan PIR isolatieplaten terugvinden bij grote isolatiemerken zoals Recticel, Xtratherm, Unilin, Kingspan en IKO Enertherm.

Resol

Van alle kunststof isolatiematerialen heeft resol de laagste lambda-waarde en dus het beste isolatievermogen. Het wordt gemaakt op basis van aardolie en aardgas, en wordt met behulp van chemische stoffen tot een zeer hard schuim omgevormd.

Resol-platen zijn makkelijk te versnijden en te plaatsen, maar hebben daarnaast wel een vrij milieuonvriendelijk karakter. Je vindt ze ondermeer in het assortiment van Kingspan.

Isolatiematerialen op basis van minerale wollen

Naast de isolatiematerialen op basis van petrochemische grondstoffen is er ook nog een groep isolatiematerialen op basis van minerale wollen. De bekendste isolatiematerialen in deze groep zijn glaswol en rotswol.

minerale wollen © Shutterstock - Minerale wollen worden vaak langs de binnenkant van het dak aangebracht

Glaswol

Glaswol is een heel bekend isolatiemateriaal, en vooral populair bij doe-het-zelvers. Het wordt gemaakt op basis van gerecycleerde glasscherven en zuiver zand.

Glaswol is een heel soepel en licht isolatiemateriaal, dat makkelijk te versnijden en te plaatsen is. Bij hellende daken wordt het vaak langs de binnenzijde tussen de kepers geplaatst. Bovenop de kepers kunnen dan ook nog harde isolatieplaten aangebracht worden, voor een extra dikke isolatielaag.

Glaswol heeft een isolatievermogen vergelijkbaar met EPS of XPS. Daarnaast presteert glaswol heel goed op vlak van akoestische isolatie.

Rotswol

Ook rotswol is een isolatiemateriaal op basis van minerale wol, maar wordt in tegenstelling tot glaswol gemaakt op basis van diabaas of basalt. Dat betekent dat rotswol iets steviger is dan glaswol en ook een iets beter isolerend vermogen heeft.

Ondanks hun stevigheid kunnen rotswol isolatieplaten nog steeds goed worden samengedrukt, waardoor ze ook perfect tussen de kepers geplaatst kunnen worden. Rotswol isolatieplaten zijn vooral te verkrijgen bij Rockwool.

Hoe dakisolatie plaatsen?

De manier waarop dakisolatie moet worden geplaatst, hangt vooral af van de toepassing en het isolatiemateriaal dat je kiest. Grofweg zijn er drie grote situaties waarin dakisolatie kan worden aangebracht.

Hellend dak isoleren langs binnen

Een hellend dak wordt langs binnen vaak geïsoleerd met glaswol of rotswol. Deze isolatiematerialen zijn namelijk makkelijk samen te drukken, en kunnen dus makkelijk tussen de kepers of spanten geplaatst worden. Hierdoor verlies je weinig ruimte.

Het nadeel van deze methode is dat je nog steeds te maken kan krijgen met koudebruggen, aangezien warmte nog steeds kan ontsnappen via de houten balken. Daarom wordt er soms nog voor gekozen om de glaswol- of rotswollaag af te dekken met een extra isolatielaag, bestaande uit kunststof isolatieplaten. Deze worden dan bovenop de kepers aangebracht.

Vervolgens moet steeds een dampscherm worden aangebracht, om de isolatielaag te beschermen tegen vochtige lucht van binnenin de woning. Tot slot kan je het dak verder afwerken, door bijvoorbeeld gipskartonplaten aan te brengen, die je eventueel nog kan schilderen of behangen.

Deze methode wordt vaak toegepast bij bestaande daken in goede staat, waar ook al een onderdak aanwezig is. Het voordeel van deze methode is dat het relatief weinig werk is, en dat je er geen ingrijpende dakwerken voor hoeft uit te voeren. Ook verlies je weinig ruimte, omdat de isolatie tussen de kepers wordt geplaatst.

hellend dak isoleren © Shutterstock - Een hellend dak kan zowel langs binnen als langs buiten geïsoleerd worden. Hier wordt de dakisolatie tussen de kepers geplaatst, en langs de binnenkant afgeschermd door een dampscherm, en langs de buitendak door een onderdak.

Hellend dak isoleren langs buiten

Een hellend dak isoleren langs de buitenkant wordt vaak toegepast in het kader van grotere renovatiewerken. Wanneer het dak volledig wordt vernieuwd, en dus ook opnieuw geïsoleerd moet worden, wordt vaak gekozen om het dak langs de buitenkant te isoleren. Het voordeel hiervan is dat je dan een volledige isolatiemantel op het dak kan leggen, zonder dat deze wordt onderbroken door houten balken.

In tegenstelling tot het isoleren van het dak langs de binnenkant, waar vaak voor minerale wollen wordt gekozen, kiest men in dit geval vaker voor stevigere isolatiematerialen, zoals PIR of PUR.

Ook in dit geval moet de isolatielaag goed beschermd worden tegen vocht. Het is dus belangrijk om zowel een dampscherm als een onderdak te voorzien.

Ontdek hier hoe je te werk gaat bij het plaatsen van een sarkingdak.

Plat dak isoleren

plat dak isoleren © Shutterstock - Een plat dak wordt vaak langs de buitenkant geïsoleerd.

Platte daken kunnen zowel langs de binnenkant als de buitenkant geïsoleerd worden, al zal in de praktijk vaker gekozen worden voor de buitenkant.

In dit scenario zullen isolatieplaten gewoon op het bestaande dak gelegd worden. Ook hier moet natuurlijk weer de nodige bescherming worden aangebracht, in de vorm van een dampscherm. Nadien kan het dak verder worden afgewerkt met dakbedekking. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor roofing of EPDM. Ook wordt wel eens gekozen voor een ballastlaag in de vorm van kiezelsteentjes. Wel moet je dan rekening houden met het feit dat de isolatielaag voldoende drukvast moet zijn.

Gratis offertes voor het plaatsen van dakisolatie

Wil je je dak laten isoleren, en ben je op zoek naar een isolatiespecialist? Wij helpen je bij je zoektocht. Geef via onderstaand formulier aan wat je zoekt, en wij brengen je in contact met de beste specialisten in jouw regio. Zij zullen je meteen ook een offerte op maat voorleggen, waarna je makkelijk meerdere offertes kan vergelijken. Hierdoor bespaar je soms tot wel honderden euro's.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes