Het dak is ongetwijfeld het onderdeel van de woning dat het hardst te verduren krijgt door weersinvloeden. Regen en wind kunnen het dak zodanig op de proef stellen, dat gaatjes en scheurtjes kunnen ontstaan.
Het is dus geen overbodige luxe om de nodige bescherming te bieden aan je dak. En dat doe je door je dak te coaten. Een dakcoating aanbrengen beschermt je dak niet enkel tegen weerselementen, het zal je dak er ook weer als nieuw doen uitzien.
Wat is een dakcoating precies? Hoe moet je het aanbrengen? En wat is de kostprijs ervan? In dit artikel gaan we op zoek naar de antwoorden.
Een dakcoating is een transparant product met een beschermende werking die op een dak wordt aangebracht. Het wordt vaak op een dak met dakpannen aangebracht, omdat dit typisch het soort dak is dat schade ondervindt van jarenlange blootstelling aan regen, wind en hagel. Maar ook leien daken kunnen zeker hun voordeel hebben met een dakcoating.
Een dakcoating aanbrengen geeft je dak dus de nodige bescherming. En dat is nodig, want door slechte weersomstandigheden worden dakpannen en leien in de loop der jaren poreus. Dit leidt tot kleine scheurtjes, waardoor vocht makkelijker door het dak heen kan dringen. Vocht is ook een ideale voedingsbodem voor mossen en algen. Je dak zal dan groener beginnen uitslaan, en bovendien bestaat het gevaar dat dakpannen verder kunnen barsten. Dit kan uiteindelijk tot vochtproblemen binnenshuis leiden.
Door een dakcoating aan te brengen vermijd je deze problemen. Een dakcoating is een beschermende laag, die een vuil of beschadigd dak er weer helemaal als nieuw laat uitzien. Een dakcoating wordt pas aangebracht wanneer het dak eerst volledig gereinigd en ontmost is.
Een dakcoating aanbrengen is een veel goedkoper alternatief dan het vervangen van een beschadigde dakbedekking. Bovendien verleng je met een dakcoating de levensduur van je dak aanzienlijk.
Je hebt in dit artikel al enkele voordelen van een dakcoating kunnen ontdekken. Maar de lijst aan voordelen is zeker nog langer. Dit is een overzicht van de voordelen van het coaten van een dak.
+ Door een dakcoating aan te brengen, wordt je dak veel minder snel vuil. Dit betekent dat je het ook minder snel moet reinigen, en dit bespaart je kosten.
+ Een dakcoating maakt je dak ook beter bestand tegen water. En dat is natuurlijk geen overbodige luxe, aangezien je dak het grootste deel van de regen opvangt.
+ Een dak coaten is ook veel goedkoper dan het vervangen van de dakbedekking. In vergelijking met het leggen van nieuwe dakpannen kan het aanbrengen van een dakcoating soms 50 tot 70% goedkoper zijn.
+ Door je dak te coaten, krijgen mossen en algen geen kans om te groeien op je dak. Dit vermijdt dat je dak groen zal uitslaan. Ook bespaar je jezelf de kosten voor het ontmossen van je dak.
+ Een dakcoating beschermt je dak tegen neerslag, maar ook tegen UV-stralen van de zon. Hierdoor zullen je dakpannen niet of nauwelijks verkleuren.
+ Een beschermende coatinglaag verhoogt de levensduur van je dak. Je zal je dak minder snel moeten vervangen, waardoor je grote kosten kan uitstellen. Door een dakcoating aan te brengen verleng je de levensduur van je dak met minstens 15 jaar.
+ Tot slot is er ook nog de esthetische reden. Een dakcoating aanbrengen impliceert ook dat je dak vooraf hersteld en gereinigd wordt. Je dak zal er na de behandeling dan ook als nieuw uitzien, wat de uitstraling van je hele woning alleen maar ten goede komt.
We hebben het in dit artikel al vaak gehad over dakpannen en leien. Zijn dit dan de enige twee dakbedekkingen waar een dakcoating interessant kan zijn?
Het antwoord hierop is "nee". Een dakcoating aanbrengen kan interessant zijn bij vele soorten dakbedekking. Denk hierbij maar aan roofing, golfplaten en zelfs rieten daken. Maar uiteraard zal voor elk type dak een andere werkwijze toegepast moeten worden.
Leien en shingles zijn bijvoorbeeld iets kwetsbaarder dan dakpannen. In plaats van met een hogedrukspuit op volle kracht kan je dit type daken beter een lage druk reinigen.
Hou er wel rekening mee dat een dak vooraf gereinigd moet worden vooraleer je kan overgaan tot het aanbrengen van een coating. De coating zal anders niet goed hechten. Sommige type daken mogen echter wettelijk niet gereinigd worden (zoals een kunstleien dak met asbest). In dit geval is het aanbrengen van een coating dan ook geen optie.
Veruit de meeste dakcoatings hebben een transparante kleur. Dit heeft namelijk als voordeel dat de oorspronkelijke kleur van het dak behouden kan blijven. Maar in geval van een dakpannen of golfplaten dak kan je ook kiezen voor een gekleurde dakcoating, zowel in mat, zijdeglans of hooglans. Qua kleur heb je in principe oneindig veel mogelijkheden, al zijn sommige kleuren natuurlijk gebruikelijker. Het gaat dan bijvoorbeeld om zwart, grijs of roodtinten.
Niet alleen qua kleur kan je coatings onderscheiden, ook qua functionaliteiten. Sommige coatings hebben immers enkele speciale functies. Zo is er een speciale rubberen coating die extra flexibel is. Deze is extra bestand tegen grote temperatuurschommelingen en de scheuren die hierop kunnen volgen. In geval van poreuze daken kan je kiezen voor vochtwerende coatings die diep in het dak doordringen, en je dak beschermen tegen neerslag.
Een dak coaten gebeurt in verschillende stappen. Als eerste stap is het belangrijk om het dak goed te reinigen. Dit moet gebeuren omdat de coating anders niet goed kan hechten.
Hoe het dak gereinigd moet worden, hangt af van het type dakbedekking. Maar meestal wordt er gewoon gebruik gemaakt van een hogedrukreiniger en een speciaal reinigingsmiddel. Om helemaal zeker te zijn dat er geen micro-organismen op het dak achterblijven, wordt het dak soms ook nog behandeld met biocide.
Na de dakreiniging moet het dak eerst goed opdrogen alvorens over te gaan tot het aanbrengen van de coating. De coating wordt steeds in twee lagen aangebracht. De staat en de eigenschappen van het dak bepalen of een kwast, een roller of een verfspuit gebruikt moet worden.
Er zijn een aantal factoren die de prijs voor het aanbrengen van een dakcoating beïnvloeden. Zo is er uiteraard de totale oppervlakte van je dak. Ook de hellingsgraad van je dak en de bereikbaarheid van je dak spelen een rol. Hoe steiler het dak, en hoe moeilijker bereikbaar, hoe meer speciaal materiaal gebruikt moet worden om de klus te kunnen uitvoeren.
Ook wat de dakcoating zelf betreft zijn er een aantal verschillen in prijs. We hadden het in dit artikel al over coatings met speciale functionaliteiten. Kwalitatievere coatings met speciale functies zullen uiteraard duurder zijn.
Ruwweg mag je voor het coaten van een dak uitgaan van een prijs tussen de 30 à 45€ per vierkante meter (inclusief BTW).
We raden niet aan om het coaten van het dak zelf uit te voeren. Het reinigen en het coaten van het dak vergt immers precisie en vakmanschap. En bovendien zijn er natuurlijk ook veiligheidsrisico's aan verbonden.
Aarzel dus niet om een beroep te doen op een professionele dakdekker. Via ons offerteformulier kan je prijzen vergelijken van verschillende dakdekkers in jouw regio. Vergelijk hun offertes, en bespaar zo tot wel 35% op de kostprijs.
Alle offertes zijn bovendien gratis en 100% vrijblijvend. Heb je geen goede offerte ontvangen, dan heb je dus niets verloren.