×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dakconstructie plaatsen of renoveren: Waarop moet je letten?

Elk dak bestaat uit verschillende onderdelen. De dakbedekking is de bovenste laag, en daarom ook de meest zichtbare voor de buitenwereld. Maar daaronder bevinden zich ook nog enkele belangrijke lagen, die minstens even belangrijk zijn.

Eén van die belangrijke onderdelen van het dak is de dakconstructie. Wat is de functie van de dakconstructie juist? Wat te doen bij schade aan de dakconstructie? En hoeveel kost het vervangen van de dakconstructie?

In dit artikel:

Wat is de dakconstructie?

dakconstructie © Shutterstock - De dakconstructie is een essentieel onderdeel in elk dak

De dakconstructie is een verzameling van balken uit hout, staal of gewapend beton, en platen van gewapend beton of andere materialen. Ze vormen samen als het ware het geraamte van je dak. Bovenop de dakconstructie wordt nog een onderdak en de dakbedekking gelegd.

Omdat de dakconstructie zo’n belangrijke functie heeft binnen het dak, moet aan een aantal vereisten voldaan worden. Zo heeft de dakconstructie vooral een dragende functie. Het moet dus in staat zijn om een bepaalde belasting aan te kunnen. Een dakconstructie moet naast het eigen gewicht ook in staat zijn om het gewicht van het onderdak en de dakbedekking te dragen. Ook sterke windstoten, regen en sneeuw mogen geen probleem vormen voor de dakconstructie.

Daarnaast heeft een dakconstructie ook als functie om het wooncomfort voor de bewoners te verhogen. Zo heeft een dakconstructie een isolerende functie, al kan de dakconstructie het isolerend vermogen van volwaardige dakisolatie niet benaderen.

Ook op vlak van vocht zijn er een aantal vereisten. De dakconstructie moet in staat zijn om vocht van buitenaf tegen te houden, en om vochtige lucht van binnenuit naar buiten te laten ontsnappen.

Tot slot heeft een dakconstructie in sommige gevallen ook een esthetische waarde, zeker wanneer de dakconstructie van binnenuit zichtbaar is. Nogal wat mensen zijn immers fan van de houten balkenconstructie, en laten het dakgebinte dus zichtbaar van binnenuit. Dit heeft immers een warme en landelijke uitstraling.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten


dakconstructie plaatsen © Shutterstock - Een dakconstructie, met tussen de kepers dakisolatie, en vervolgens bedekt met een onderdak van houtvezelplaten

Spantendak vs gordingendak

Een dakconstructie kan op verschillende manieren worden opgebouwd. De meest voorkomende dakconstructies bij hellende daken zijn het gordingendak en het spantendak.

Gordingendak

Een gordingendak is een traditionele manier om een zadeldak op te bouwen. Bij deze dakconstructie wordt het dak opgebouwd met behulp van gordingen, horizontale balken die dwars van de ene muurplaat naar de andere muurplaat lopen. Deze gordingen worden aan weerszijden in de muur ingemetseld. De gordingen zelf worden op zo’n 1,5 meter van elkaar geplaatst. De precieze afstand hangt af van de hellingsgraad van het dak.

Omdat de dwarsbalken de primaire draagbalken zijn, kan doorgaans een afstand van slechts 3 à 4 meter worden overspannen. Wil je grote afstanden overspannen, dan zal je dus met steunmuren tussenin moeten werken.

Bovenop de gordingen worden kepers geplaatst. Deze kepers lopen verticaal van onder naar boven. De kepers worden op de gordingen bevestigd met kepernagels.

Bij een gordingendak vormen de gordingen en de kepers samen het onderdak.

Lees meer over het plaatsen en isoleren van een gordingendak.

spantendak © Shutterstock - Een voorbeeld van een spantendak

Spantendak

Een spantendak staat ook wel bekend als een sporendak. Bij dit type dak wordt de dakconstructie opgebouwd op basis van spanten. Dit zijn houten balken die verticaal oplopen van de muurplaat tot de nok van het dak. Bovenaan komen de spanten samen in een dwarsbalk die van de ene muurplaat naar de andere loopt. Omdat de spanten op die manier een letter A vormen, wordt ze ook wel eens A-spanten genoemd.

De spanten staan op zichzelf, en worden aan de onderkant ondersteund door de muurplaat, en aan de bovenkant door de dwarsbalk. Dit betekent dat ze een veel grotere lengte kunnen overspannen dan een gordingendak.

Lees meer over het plaatsen en isoleren van een spantendak.

houten dakconstructie © Shutterstock - Een houten dakconstructie in opbouw

Mogelijke problemen bij dakconstructies

Een dakconstructie is dus vaak een verzameling van houten balken die als het ware de draagconstructie voor je dak vormt. Het is een cruciaal onderdeel van je dak, dat ten allen tijde in goede staat moet blijven. Is je dakconstructie niet meer in goede staat, dan vormt dit een gevaar voor de stabiliteit van je woning.

Er zijn een aantal zaken die de goede staat van je dakconstructie kunnen ondermijnen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken.

Vochtproblemen

Vochtproblemen zijn een vaak voorkomend probleem bij dakconstructies. Is de dakbedekking niet perfect waterdicht, of heeft het dak geen onderdak? Dan is de kans op vochtproblemen vrij groot. Ook een dampdichte dakbedekking zorgt ervoor dat vochtige lucht zich opstapelt in het dak, wat op lange termijn voor een vochtig houten dakgebinte zorgt.

Indien de dakconstructie voor lange tijd te maken krijgt met vochtproblemen, dan kunnen de houten balken gaan rotten. Hierdoor wordt de dakconstructie onstabiel. Hoe je dit moet oplossen, hangt af van hoe lang je de vochtproblemen laat begaan. Ben je er snel bij, dan hoeft de dakconstructie slechts hier en daar versterkt te worden. Hebben de vochtproblemen echter lange tijd hun gang kunnen gaan, dan zit er niets anders op dan de hele dakconstructie te vernieuwen.

Houtworm

Een ander vaak voorkomend probleem bij een houten dakgebinte, zijn houtwormen. Deze kleine insecten nestelen zich in de balken, en vreten het hout op.

Doordat houtwormen grote stukken hout wegvreten, worden de houten balken onstabieler. En dit vormt meteen een stabiliteitsprobleem voor het hele dak.

Net als bij vochtproblemen, moet je er ook hier snel bij zijn. Hoe meer je de houtwormen hun gang laat gaan, hoe onstabieler de dakconstructie wordt. Waakzaam zijn is dus de boodschap.

houten dakgebinte © Shutterstock - Het binnenzicht van een houten dakgebinte

Hoe je dakconstructie beschermen?

Een dakconstructie is dus een heel belangrijk onderdeel van je dak. Het heeft een dragende functie, en heeft veel invloed op de stabiliteit van je hele woning. Je moet je dakconstructie dus ten allen tijde de nodige bescherming geven. Maar hoe doe je dat?

Onderdak

Om je dakgebinte te beschermen, is het verstandig om een onderdak te plaatsen. Een onderdak bestaat meestal uit een waterdichte folie, die je onderliggende dakconstructie de nodige bescherming biedt tegen vocht en wind van buitenaf. Het onderdak wordt bovenop de dakconstructie aangebracht, en vastgemaakt met tengellatten en panlatten.

Bij moderne woningen wordt tegenwoordig standaard een onderdakfolie aangebracht, maar bij oudere woningen was dit niet altijd het geval. Het kan dus soms zijn dat je dak geen onderdak heeft. Indien je je dak laat renoveren, dan is het dus zeker aan te raden om alsnog een onderdak te laten plaatsen.

Ontdek hier hoe je te werk gaat bij het plaatsen van een onderdak.

dakbedekking © Shutterstock - Een dak in aanbouw, met onderaan het onderdak (in groene kleur), en bovenaan de nieuwe dakbedekking

Dakbedekking

Bovenop het onderdak komt de dakbedekking te liggen. De dakbedekking is de bovenste laag van het dak, en krijgt dus als eerste te maken met neerslag en wind.

Wil je je dakconstructie voldoende beschermen, kies dan voor een stevige en waterdichte dakbedekking, die tegelijk toch dampopen is. Dit betekent dat het neerslag van buitenaf tegenhoudt, maar dat het vochtige lucht van binnenuit toch laat ontsnappen.

Is je dakbedekking niet 100% waterdicht, dan is het belangrijk dat je een onderdak hebt. Dit onderdak zal het overige vocht van buitenaf toch nog kunnen tegenhouden. Op die manier blijft het houten dakgebinte volledig droog.

Bekijk hier een volledig overzicht van de verschillende soorten dakbedekking.

Isolatie

Wil je je dakconstructie op een optimale manier beschermen? Dan kan je er ook voor kiezen om je dakisolatie langs de buitenkant van de dakconstructie aan te brengen. Deze techniek staat bekend als het sarkingdak.

Je dak isoleren langs buiten heeft een aantal interessante voordelen. Zo zal je via deze methode een ononderbroken isolatieschil op je dak kunnen aanbrengen. Je hebt met deze methode dus veel minder risico op koudebruggen.

Maar je isolatieschil zal op deze manier ook de nodige bescherming kunnen bieden aan je dakconstructie. Naast het onderdak en de dakbedekking biedt de isolatieschil een derde beschermingslaag voor je dakconstructie.

Ontdek hier hoe je te werk gaat bij het plaatsen van een sarkingdak.

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Moet je dakconstructie hersteld of volledig vervangen worden? Doe dan zeker een beroep op een ervaren dakdekker. De dakconstructie is namelijk te cruciaal om de werken zelf uit te voeren.

Je hoeft helemaal niet zelf op zoek naar een geschikte dakdekker. Dat doen wij voor jou. Geef in onderstaand formulier aan wat je zoekt, en wij gaan voor jou op zoek naar een geschikte specialist. Je krijgt meteen enkele offertes op maat toegestuurd, die je rustig kan vergelijken. Zo sluit je steeds de beste deal, en kan je soms enkele duizenden euro's besparen.

Alle offertes zijn bovendien gratis én vrijblijvend.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes