De dakbedekking is de bovenste laag van je dak. Het staat blootgesteld aan allerlei weersinvloeden, zoals regen, wind en felle zonnestralen. Je dakbedekking moet dus tegen een stootje kunnen, en de nodige bescherming kunnen bieden.
Een type dakbedekking dat zeker aan die criteria voldoet, zijn de natuurleien. Een natuurleien dak staat bekend als een stevig en duurzaam dak, dat zelfs een levensduur van zo’n 100 jaar kan halen.
Wat zijn de voornaamste voordelen en nadelen van natuurleien als dakbedekking? Waarin verschillen natuursteen leien van kunstleien? En hoeveel kost een natuurleien dak? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen.
Natuurleien worden gemaakt op basis van natuursteen. Dit natuursteen is afkomstig uit steengroeven in Afrika, Europa, Azië en Zuid-Amerika. Elk van deze steengroeven heeft z’n eigen typische natuursteen. Dit heeft als gevolg dat er ook heel veel verschillende soorten natuurleien zijn, die allemaal hun eigen kleur, vorm en textuur hebben.
Omdat natuurleien worden gemaakt van natuursteen uit steengroeven, en dus niet gefabriceerd in een fabriek, zal je zien dat natuurleien niet zo perfect zijn afgewerkt. Natuursteen leien kenmerken zich door soms kleine misvormingen en imperfecties. Ze zijn niet zo perfect afgewerkt als bv. kunstleien. Je kan het vergelijken met natuursteen tegels, waarbij elke tegel z’n eigen textuur heeft.
De imperfecties in natuurleien hoeven zeker geen nadeel te zijn. Integendeel, het is eigen aan een natuurlijk product, en veel mensen zien er wel de charme van in. Dat elke natuurlei z’n eigen textuur en vorm heeft, draagt bij tot de natuurlijke en authentieke uitstraling van een natuurleien dak.
Natuursteen is heel stevig en robuust. Het heeft een hoge dichtheid en is ook heel duurzaam. Dit alles reflecteert zich ook naar natuurleien. Een dak in natuurleien kenmerkt zich door z’n sterkte en stevigheid. Het is goed bestand tegen regen en wind, en heeft bovendien nauwelijks onderhoud nodig. Omdat natuursteen helemaal niet poreus is, kunnen mossen en algen zich moeilijk hechten op de leien. Een natuurleien dak zal dan ook veel langer proper blijven dan een kunstleien dak.
Natuurleien worden al eeuwenlang gebruikt als dakbedekking. De vele voordelen dragen uiteraard bij tot de populariteit van natuurleien. Het grootste nadeel is echter de hoge prijs.
De laatste jaren heeft een goedkoper alternatief flink aan populariteit gewonnen. Kunstleien hebben de looks van natuurleien, maar zijn daarentegen veel goedkoper. Zeker wanneer je dak een aanzienlijke oppervlakte heeft, kan het prijsverschil tussen natuurleien en kunstleien soms hoog oplopen.
Kunstleien worden gemaakt op basis van vezelcement. In tegenstelling tot natuurleien worden kunstleien dus gewoon in een fabriek gemaakt. Omdat ze geen imperfecties hebben zoals de natuurleien, zullen kunstleien een eerder egale en strakke look hebben. Ze worden dan ook vaak gekozen bij moderne woningen.
Kunstleien zijn te verkrijgen in verschillende vormen en kleuren. Door kleurpigmenten toe te voegen tijdens het productieproces, kunnen kunstleien gemaakt worden in alle mogelijke kleuren. Al zijn er natuurlijk kleuren die gangbaarder zijn. Veel voorkomende kleuren bij kunstleien zijn zwart, grijs en antraciet. Ook terracotta en roodtinten komen vrij vaak voor.
Net als natuurleien zijn kunstleien goed bestand tegen weersinvloeden. Ze kunnen goed om met hevige neerslag, stormwind en felle zon.
Kunstleien zijn iets poreuzer dan natuurleien. Het gevolg hiervan is dat vocht in de leien kan dringen, en dit vormt een voedingsbodem voor mossen en algen. In tegenstelling tot natuurleien zullen kunstleien dus wel te maken krijgen met groene aanslag. Na verloop van tijd zullen mossen en algen zich hechten op de leien, en dringt een onderhoudsbeurt zich op.
Kunstleien mogen dan wel goedkoper zijn dan natuurleien, ze hebben ook een minder lange levensduur. Doorgaans gaat een kunstleien dak zo’n 25 tot 35 jaar mee. Je kan de levensduur van je dak zoveel mogelijk verlengen door het goed te onderhouden. Plan dus zeker op tijd een onderhoudsbeurt in bij een professionele dakreiniger.
Natuurleien zijn bijzonder populair omwille van de vele voordelen. Wat zijn de voornaamste voordelen en nadelen van natuursteen leien?
+ Veel mensen kiezen voor natuursteen omwille van de authenticiteit. Natuursteen is een natuurlijk product, en dit heeft een zekere charme. Een dak met natuurleien heeft iets meer uitstraling dan een dak meet kunstleien.
+ De stevigheid van natuurleien is ontegensprekelijk een groot voordeel. Natuurleien zijn goed bestand tegen hevige neerslag, stormwind en UV-stralen. Ook kunnen ze heel goed om met sterke temperatuurschommelingen.
+ Natuurleien zijn zo goed als onderhoudsvrij. Ze zijn helemaal niet poreus, waardoor mossen en algen zich niet kunnen hechten op de leien. Natuurleien blijven dan ook gespaard van groene aanslag, waardoor je ze nauwelijks hoeft te onderhouden.
+ Hun stevigheid in combinatie met hun onderhoudsvriendelijke eigenschap maakt dat natuurleien een zeer lange levensduur hebben. Niet enkel in vergelijking met kunstleien, maar ook in vergelijking met andere soorten dakbedekking. De levensduur van een natuurleien dak kan oplopen tot 100 jaar en langer.
Het voornaamste nadeel van natuurleien is uiteraard de hoge prijs. De kostprijs voor het bedekken van een dak met natuurleien kan hoog oplopen in vergelijking met een dak in kunstleien. Later in dit artikel gaan we dieper in op de prijs van natuurleien.
Natuurleien worden gemaakt op basis van natuursteen uit steengroeves. Omdat ze dus niet vanaf nul in een fabriek worden gemaakt, is de afwerking van natuurleien niet zo strak als die van kunstleien. Natuurleien kunnen te maken hebben met vervormingen en imperfecties, wat eigen is aan natuurlijke producten. De meeste mensen vinden dit echter geen nadeel, maar juist een charmante eigenschap van natuurleien.
Over het onderhoud van natuurleien kunnen we heel kort zijn. Natuurleien zijn heel onderhoudsvriendelijk, en hebben nauwelijks onderhoud nodig.
De reden hiervoor is dat natuurleien niet poreus zijn. Dit betekent dat natuurleien een zodanig hoge dichtheid hebben, dan vocht zich niet in de leien kan dringen. Hierdoor vormen natuurleien geen voedingsbodem voor mossen en algen, waardoor je met een natuurleien dak geen risico loopt op groene aanslag.
Wil je in de loop der jaren toch regelmatig een reinigingsbeurt uitvoeren, omdat stof en vuil zich opstapelt? Dan kan dit heel eenvoudig met een hogedrukspuit en een neutraal schoonmaakmiddel. Laat je dak bij voorkeur reinigen door een professionele reinigingsfirma. Zo ben je zeker van het gewenste resultaat.
We haalden het eerder in dit artikel al aan. Het voornaamste nadeel van natuurleien is wellicht de hoge prijs. Van alle soorten dakbedekking horen de natuurleien zeker bij de duurste.
De prijs voor het bedekken van je dak met natuurleien hangt uiteraard af van de oppervlakte van je dak. Ook andere factoren, zoals de moeilijkheidsgraad en de bereikbaarheid van je dak, zullen een rol spelen.
Gemiddeld zal je voor het laten bedekken van een dak met natuurleien een prijs rond de 110 à 120 euro per m² betalen. Ter vergelijking, voor een dak met kunstleien betaal je ongeveer 65 à 75 euro per m². Een kunstleien dak heeft daarentegen wel een veel minder lange levensduur dan een natuurleien dak.
Soort leien | Prijs per m² | Levensduur |
---|---|---|
Natuurleien | 110 à 120 euro | 80 à 100 jaar |
Kunstleien | 65 à 75 euro | 25 à 35 jaar |
Natuurleien zijn vrij duur. Laat je natuurleien dak dus door een professionele dakdekker aanbrengen, zodat je investering meteen het gewenste resultaat heeft.
Benieuwd naar de kostprijs voor je project? Vraag via onderstaand formulier meerdere offertes tegelijk aan, zodat je prijzen kan vergelijken. Hierdoor weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor je dakwerken.
Alle offertes zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.